Musik och kvalitet - objektivt eller subjektivt

Hej!

Något jag funderat mycket på i mitt liv är om det finns musik som är objektivt sett bättre än annan. En komplicerad fråga onekligen och hur mäter man kvalitet?  Musik kan ju för det första ha olika funktioner t.ex avslappningsmusik, kampmusik, musik för örat, musik för dans m.m. Viss musik matas vi med mer än annan ,vilket gör att vi vänjer örat vid att musik ska låta på ett visst sätt för att vara bra.

Var och en har onekligen sin smak. Men är Beethovens symfonier och Lasse-Stefans musik lika bra kvalitetmässigt?
Hur mäter man kvalitet´? För att en viss musik är mer kvalificerad och komplex behöver den inte vara mer njutningsfull att lyssna på. Vad är kvalitet? Är det komplicerade harmonier, melodiskt innehållsrik musik, är det hur den spelas? Med eller utan känsla? Är kvaliten avhängig av hur många som lyssnar på musiken, laddar ner den eller köper den? Isåfall skulle jazz och folkmusik vara sämre än dansbandsmusik. Är vissa genrer mer högstående än andra? Många "kännare"
sätter den klassiska musiken högst.
Har den som har en musikalisk utbildning större rätt att uttala sig i frågan?

Jag finner inga svar men har ändå svårt att smälta att all typ av musik skulle vara av samma kvalitet. Men det finns bra och dålig musik i alla genrer. Det tycker jag mig emellertid ha kommit fram till.

Vad tycker du? Kom med inlägg.

Man i kaftan eller sarong

Hej!

Denna sommaren har jag varit modig och vågat något jag drömt om att våga. Jag, en man i 50 års åldern vågade bära sarong och en fin kaftan, sydd i Gambia av en kompis. Jag unnar alla män att våga detta. Varför ska vi gå i rutiga skjortor och kostymer. Men det krävs mod. Fast ofta är det man själv som är mest kritisk och bromsar. Åtminstone här i Umeå är det ganska högt till tak. Tack DiLeva och andra som visat vägen. Befria mannen.

Vad tycker du?

Kram från Håkan

Välkommen hit - en presentation av mig själv

Hej!

Jag heter Håkan Wikell och bor i Umeå. Arbetar på Umeå Universitetsbibliotek. Kommer ursprungligen från Skåne men
umebo sedan 1985.
Vid sidan av har jag ett stort intresse för musik. Sjunger, spelar gitarr,mandolin,munspel,banjo och skriver ganska mycket musik. Har skrivit visor, jazzlåtar, instrumentalmusik, teatermusik och rocklåtar. Har gjort en rad skivor och är nu aktuell med en CD med 21 tonsättningar av Marianne Nalle Wikblads dikter. Om Nalle kan ni läsa på nalle wikblad.dinstudio.se . Lyssna kan ni göra på min myspacesida www.myspace.com/hkanwikell och mer material finns på min hemsida www.wikell.se.
Jag är intresserad av film, litteratur, musik, bildkonst, samhällsfrågor, filosofi, psykologi, könsrollsfrågor m.m.
Jag gillar att skriva och har skrivit en bok "Figurer i mina golv" . Läs mer om den på http://booksondemand.e-butik.se/?artnr=936  
Hör gärna av er om allt möjligt..

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0